Dallas Cowboysi su ponovo u centru događanja. Jerry Jones je upalio cigaru, zavalio se u kožni naslonjač i uživa u prizoru. "Dallas Cowboys running back Ezekiel Elliott...", "Cowboys star player Ezekiel Elliott"... Medijska pozornost je bolja od svega, čak i od pobjeđivanja ako pitate Jonesa. Nebitno kakva pozornost. A pozornost koju trenutno dobivaju nije jedna od onih kakvu želite oko svoje ekipe.

Nakon 13-3 sezone Cowboysa i poraza u polufinalu konferencije od Packersa, cijelo vrijeme su dvojica rookija bila u fokusu javnosti. Dak Prescott, dečko koji je upao u startnu ekipu umjesto ponovno polomljenog Tonyja Roma oduševio je sve svojim zalaganjem, tihim pristupom utakmicama i nakon svake pobjede posvetom mami, koja je tri godine ranije izgubila bitku s leukemijom. S druge strane imali smo Elliotta, dečka koji je usprkos izgrađenom NFL tijelu running backa i pregledom igre poput kakvog veterana u duši i glavi ipak – klinac.

Ne treba ni napominjati kako su Cowboysi ponovo postali hit, America's Team je i izvan SAD-a postao tražen i obožavan, a dresovi su nestajali sa polica brzinom kojom je Elliott ostavljao obrambene igrače u prašini. A onda šok. Tiffany Thompson, bivša djevojka Ezekiella Elliotta, na instagramu se "pohvalila" slikom gdje se vide modrice i ozljede evidentno nastale zlostavljanjem i udarcima. Muške ruke, tamnoputi atlet, tek 22 godine, running back Cowboysa - Ezekiel Elliott. Slike su objavljene sredinom 2016., ali NFL nije reagirao do početka aktualne sezone. Zašto?

Povijest između Zekea i Tiffany seže ipak nešto dalje u prošlost i veže se za još jedan događaj iz 2016. Tiffany je početkom ožujka 2016. ostala trudna. Nosila je blizance, jedno dijete je umrlo nakon par tjedana od komplikacija, drugo je Tiffany pobacila u Chicagu krajem travnja, gle čuda, u isto vrijeme kad je Elliott draftan 4. pickom od strane Cowboysa. Slučajnost ili ne, procijenite sami. Kasnije je Zeke izjavio kako ga je pokušala uvući u mrežu i uhvatiti na dijete, praksu toliko učestalu kod djevojaka koje novac zarađuju na ne pretjerano legalan način. Upoznali su se u Ohiu, gdje je Zeke bio na faksu, a Tiffany je radila kao hostesa u striptiz klubu. Je li vidjela priliku djetetom si osigurati život? Možda. Ali opet, don't be silly, wrap your Willy.

Elliott je odbacio sve optužbe za fizičko nasilje usput negiravši da je ikada živio s Tiffany, no svejedno ga je jako pogodila činjenica da djevojka do koje mu nije toliko stalo kao što pokušavaju prikazati - a on opovrgava - muti s drugim likom. I to njegovim suigračem, Luckyjem Whiteheadom. Tu je Elliot, prema pričanju Thompson na sudu, potpuno izgubio glavu i Whitehead je ubrzo blokiran na društvenim mrežama od strane Thompson.

Potom se prošlog ljeta u priču uključila još jedna strana. NFL. Brza i kratka istraga, suspenzija od 6 utakmica za Elliotta. Za događaj za koji ga ne tereti policija. Za svakau utakmicu koju propusti gubi novac. Svaka utakmica propuštena zbog nečega što negira od njega čini državnog neprijatelja. Možemo se prisjetiti slučaja Raya Ricea, koji je od NFL zvijezde postao čovjek u kojeg upiru prstom i došaptavaju nasilnik. NFL se suočava s dvojbom: suspenzija zbog nasilja je redovito bila dodijeljena nasilniku, bez pogovora - ali policija ne tereti Elliota. Nema snimke na kojem se vidi udaranje žene kao u slučaju Rice. Imaju jedino slike stare godinu dana gdje djevojka optužuje Elliota koji negira optužbe. No opet, ne reagiraju li, dići će se na noge sve moguće udruge koje štite ljudska prava, bore se za prava zlostavljanih žena, a sponzori malo osjetljiviji na takva pitanja i situacije lagano bi mogli zahvaliti na suradnji.

Uostalom, liga koja promovira mjesec borbe protiv raka dojke, ne može u svojim redovima imati nekažnjenog nasilnika nad ženama, protiv kojeg svako malo iskaču optužbe ili situacije s početka godine kada je na paradi za Saint Patrick's Day djevojci do sebe povukao majicu i svima pokazao što skriva poprsje mlade dame. Ponaša li se tako nasilnik nad ženama ili netko tko ih poštuje? Usput, izjavom kako mu "kuja" pokušava uništiti život sigurno nije kupio naklonost neutralnih promatrača. Događaj sa parade također je uvršten u suspenziju, kao dodatni argument da se radi o nasilniku.

Elliott #21 prošle je godine predvodio prodaju dresova. Ribarski šešir koji je nosi postao je modni hit među navijačima, a dres do pupka nosi svaki drugi klinac na igralištu. Naravno, utakmica bez najvećih zvijezda neće ići u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji, a to znači manje novca. Bez Elliotta u prvim kolima past će prodaja dresova, past će gledanost utakmica, bit će manje novca.

No NFL je ovog puta povukao pravi potez. Jesu li sigurni kako je baš Zeke nanio ozljede Tiffany Thompson? Nisu. Ali ne žele riskirati. Kazna od šest utakmica prije sezone je suspendirana do bye tjedna Dallasa, točnije do šestog tjedna. U tih 14 slobodnih dana potvrđena je prvotna suspenzija od šest tjedana koja će startati od sedmog kola. Udruga NFL igrača i Zeke odlučili su se na novu žalbu, a privremeni sudac je suspendirao odluku do 30. listopada i povratka sutkinje Katherine Fallie sa godišnjeg odmora.

Iako je bio suspendiran šest tjedana i na kraju se vratio na teren, Elliott će nakon ovoga morati skratiti lanac, prestati s glupostima jer svaki sljedeći incident može biti poguban. Čovjek koji ima fantastične predispozicije biti jedan od najboljih kao što to nažalost (pre)često biva u sportu, u privatnom životu ima drugu stranu medalje. Ray Rice je od zvijezde postao nasilnik, zlostavljač žena. Ray Lewisu i dalje na na leđima piše ubojica, koliko god se slika popravljala o budućem hall of fameru. Zeke još nije krenuo tom stazom, ali obrisi ceste se naziru. Previše je nasilnika i ljudskog šljama vidio NFL i stvarno nam ne treba još jedan.

A praksa će ostati i dalje ista. Liga će lupati kazne, igrači će ovisno o težini i dokazima odsjediti par utakmica ili sezonu, nastaviti uzimati veliku lovu, a jedine osobe koja će izgubiti na svim poljima su one koje  su najmanje krive. Kao što je to uostalom i uvijek slučaj.