Zlatko Dalić je u pripremnim utakmicama pokušavao nekoliko varijanti: Modrić na desetki, Vida na lijevom beku, Ćorluka kao stoper. Ništa od navedenog nije previše obećavalo, Vida na beku - posebno lijevom - je loše rješenje, jer ne nudi širinu na kvalitetan način, a uz to je isključivo dešnjak i po primanju lopte se mora svaki put namjestiti na desnu nogu što mu oduzme previše vremena. Obrambeno, na papiru, se to čini logično, ali se pokazalo kao katastrofalno. Vedran Ćorluka je, to put it simple, out of order. On je naš najbolji stoper kad je zdrav i kad je mobilan, a Čarli, nažalost, trenutno nije nijedno od toga. Dolazimo i do treće karike, Luke Modrića na poziciji desetke. Po meni, to je idealan način da se našeg najboljeg igrača/veznjaka, udalji od igre što više i time ubije dobar dio njegovih kvaliteta. Modrić tada često prima loptu leđima okrenut golu pod pritiskom i mora po loptu dolaziti na poziciju 8 ili 6 da bi uopće aktivno igrao.

Međutim, jučer protiv Nigerije, vidjeli smo nešto što je na trenutke puno bolje izgledalo, iako i dalje nije bez problema. Dalić se odlučio vratiti Strinića na lijevi bek, Lovrena i Vidu na stopere, a Modrića i Rakitića kao par šestica. Krama na 10, Mandža na 9, a Rebić (koji je stvarno postao igrač) i Perišić na krila.

Formacijski gledano, to je nekih 4-2-3-1/4-4-2 (u obrambenoj fazi igre), a kako je to izgledalo bolje pokazuje sljedeća skica:

Kako bi bilo preglednije i lakše za pratiti, podijelit ćemo ovu analizu u nekoliko cjelina.

Chapter 1, izlazak iz presinga i postavljanje Rakitića između stopera

Kako Nigerija u obrambenoj fazi također igra u nekakvih 4-4-2 s dva napadača u presingu, naš izbornik vuče potez koji je već nekoliko puta povukao. U prvoj fazi organizacije igre vraća Rakitića između Lovrena i Vide što za posljedicu ima nekoliko stvari:

a) Rakitić sada praktično igra kao libero, Vida i Lovren se rašire i naša zadnja linija ima brojčani višak tri protiv dva.

b) bekovi odlaze visoko u polje čime odvlače krila Nigerije za sobom. Osim što to otvara teren, također otupljuje njihovu tranziciju jer ako se lopta i izgubi, njihova brza krila su daleko od našeg gola.

c) zbog pozicioniranja Modrića i Kramarića dva zadnja vezna Nigerije ne mogu izaći prema naprijed, ostavljajući dva napadača sama protiv trojice naših.

Taj dio je funkcionirao zapravo prilično dobro. Mi u prvoj fazi organizacije igre nismo imali previše problema, barem ne u prvom poluvremenu.

Chapter 2, druga faza organizacije igre

Kad god bi izašli iz prve faze organizacije igre kratkim dodavanjima u drugu i kad god smo uspjeli pronaći Kramarića između linija, izgledali smo odlično. Međutim, često smo se odlučivali na nekakva direktna dodavanja tražeći odmah napadače s velikih udaljenosti. To su igrači Nigerije relativno lako kontrolirali i posjed se gubio. U situaciji kad Madžukić igra napadača, on je sposoban okupirati oba stopera protivnika što ostavlja prostor za Kramarića, a on je u tom prostoru kao Joker u kaosu - savršen. Možda su upute s klupe bile takve da nastojimo ne gubiti lopte kroz kratku kombinatoriku te da odmah tražimo krilo ili Mandžu, ostavljajući dodatnu zaštitu iza leđa.

Činjenica jest da su igrači Nigerije napravili jako malo štete u kontri i polukontri i da smo taj dio dosta dobro zatvorili. No moj osobni dojam je da bi im napravili više štete da smo imali više strpljenja i da smo znali odgoditi završni pas nekoliko puta. Taj segment vidim kao jedan od onih koje će trebati popraviti.

Chapter 3, napadački prekid

Ne volim posebno analizirati prekide, poput auta ili kornera, ali kao ozbiljan analitičar, moram. Teško je ne osvrnuti se na to kad smo dva pogotka dali nakon kornera. Jedan je direktna posljedica, a nakon drugog smo dobili jedanaesterac. Prvih nekoliko prekida smo gađali na prvu vratnicu u namjeri da igrač loptu prenese iza. Upravo tako pada prvi gol, Modrić gađa Rebića koji prebacuje iza sebe na Mandžukića/Kramarića koji poentiraju. Dobro, Mandža poentira, ali nije slučajno da su obojica bila praktički u istoj zoni.

Gledajući postavku Nigerije kod kornera, nemoguće je ne primijetiti kako dva igrača na prvoj vratnici čuvaju Rebića, a sljedeći u zoni je iza njih. Praktički tri igrača čuvaju jedan skok, a zanimljivo je kako stoper Nigerije sam – ničim izazvan osim svojim mozgom, krene čitati (?!) igru i pomakne se prema penalu?!

Chapter 4, drugo poluvrijeme i promjene koje su uslijedile

Od početka drugog poluvremena Nigerija je preuzela svojevrsnu inicijativu. Digli su dodatnog igrača u presing na Rakitića kod naših gol-auta i tjerali nas na ispucavanja dugih lopti. Kaos koji je nastao natjerao je Dalića na prvu promjenu u 60. minuti.

Kramarića je zamijenio dodatni veznjak, Brozović. Formacija je time više-manje ostala nepromijenjena, Brozović je sada u paru zadnjih veznih s Rakitićem, a Modrić prelazi na desetku. Dojma sam i ovdje da bi formacija 1-2 u veznom redu bila bolje rješenje od 2-1. Dakle, Rakitić na poziciji šestice, a Modrić i Brozović kao osmice. Modrić je dobar kao presing igrač, ali opet je previše odsječen od ostatka momčadi da bi maksimizirao svoj učinak.

Gol koji smo zabili za 2-0 uslijedio je u savršenom trenutku. Taman da ubije sve nade Nigerije, a nas dodatno smiri.

This is the end, Chapter 5

Nekoliko rečenica za kraj:

· Rebić je postao ozbiljan igrač i igrač koji najviše može 1 na 1. Često sam bio dojma da nije jači u igri 1 na 1 od Perišića, ali Perišić po meni nije na razini koja se očekuje. Možda Pjaca? Nemojte zamjeriti, obožavam Pjacu.

· Trebamo pronaći način pametnijim i dužim posjedom uključiti Kramarića u igru u međuprostoru. Čovjek se tu snalazi fantastično i ako više puta uspijemo pronaći ga kvalitetno, bit će i više prigoda

· Strinić je najbolji lijevi bek kojeg imamo i jučer je bio odličan. Znam da ćete podivljati na ovo - ni meni nije favorit - ali Vida sigurno nije bolje rješenje te pozicije.

· Lovren je fenomenalan kad je na ovoj razini, samo se nadajmo da će i sljedeću biti takav, a ne onaj Lovren.

· Naša 4-4-2 zona uopće nije loša, jučer smo fenomenalno kontrolirali većinu zbivanja, a njihov centralni špic nije dobio previše duela u zraku.

· Zadnje, ali ne manje bitno, često u presingu ne napadamo stopere već zonski pokrivamo njihove opcije dodavanja prema naprijed. Dakle, ne srljamo i presingu i pametno se postavljamo.

This is the end, 2

Moj dojam je općenito pozitivniji nego nekih mojih prijatelja. Dalić se možda nekad traži, ali dojma sam da zna što radi. Možda griješim, ali moguće je da protiv Argentine bude igrao nešto različito od ovoga. Pokazuje dobru pripremu utakmice i ne srami se reagirati unutar iste. Nešto što, npr., Ante Čačić nije nikad radio.

Čitat ćemo se i dalje, stay tuned.