Ruže i kokice 3: Što će baba reći

3tjedan5 %281%29

Advent je u punom jeku, a ja umjesto fritula i dalje jedem kokice, a umjesto Sam u kući gledam Gospodina Savršenog. Za sve koji pratite i ne pratite ovaj spektakl, ne propustite ovaj skromni sažetak. 

Epizoda 9: You jump, I don’t jump, Jack.

Novi tjedan počinje napeto, u nastavku spoja s Klarom i Ivanom. Klara se ispovjedila Goranu o svom bivšem reality iskustvu. Goran, kao dobar kršćanin, oprašta Klari. Kaže joj da njemu nije bitno što drugi ljudi misle niti što se dogodilo u prošlosti. Sad me zanima što Goran krije ili je stvarno toliko širokogrudan. Dok su Klara i Goran na duhovnoj obnovi, Hana i Anezi su na masaži i tračaju druge cure. Hana ne trpi cure koje su zaljubljene u Gorana: za Daisy kaže da je psiho, Ivu ne voli jer ima svoje mišljenje, Gabrijela joj je preizravna. Hana jesi li ti negativka ovaj tjedan?

Hana prije 2 tjedna: Mene žene ne vole jer su ljubomorne na mene.

Goran se potpuno očekivano oprašta od Ivane. Njihov otočki vs. dijasporski razgovor ne mogu ni ja pratiti, a kamoli oni sami. Goran prekida s Ivanom kao da eliminira natjecatelja na Supertalentu: “Za tebe je ovdje emisija završena”. Da barem mogu ovako prekinuti s nekim u pravom životu. 

Goran je natrag s Klarom na ručku, sunce ucicilo, klapa se skuplja, Goran se znoji, vadi ružu za Klaru, klapa počinje pjevati. Svima malo neugodno, meni najviše jer gledam svoju noćnu moru. Nema ništa gore nego kad si u restoranu i hoćeš jesti, a tamo su tamburaši/trbušna plesačica/gutač vatre i sad umjesto da jedem, moram njih gledati i slušati, ne mogu razgovarati od buke, razmišljam trebam li im dati napojnicu ili ne, jednostavno prestresno.

Goran i Klara pokušavaju da im bude romantično, ali kao da gledam brata i sestru, valjda zato što oboje govore taj dijasporski hrvatski. Klara se vraća u hotel, žene su ljute jer je Ivana ispala i ne zanima ih što Klara ne zna za tvrđavu Sv. Mihovila. Od svih znamenitosti, Klara poznaje samo etno selo u Hercegovini. Riječ koju sam danas naučila od Klare je razliđen, a opisuje Goranovu frizuru. 

Klara o spoju: Ja nisam znala hoću li se smijati ili plakati, bila sam kao magnet. (I ja se nekad osjećam kao magnet.)

Dolazi novo pismo i djevojke idu na grupni spoj: Aleksandra, Daisy, Hana, Iva i Nandi. Cure idu na brod, ali moraju doplivati do njega. Prva koja stigne osvaja kratki razgovor s Goranom. #ubićuse. Dokad više ovi sportski izazovi? Na kraju je pobijedila Iva, a Goran joj je za nagradu rekao da bude spremna ići s njim kad njemu padne na pamet. Na brodu Aleks hejta Hanu, Hana hejta Daisy, Daisy hejta Ivu i tako u krug. Goran donosi Hani micelarnu da skine šminku. Hana, polij ga tom micelarnom i zapali. Gorane, ako ti se ne sviđa takva kakva je s umjetnim trepavicama, plavim lećama, iscrtanim obrvama, ne zaslužuješ je ni bez njih. 

Muškarci kad skuže da nosiš šminku: Ljepša si bez šminke. 
Muškarci kad skuže da ne nosiš šminku: Jesi li bolesna?

Goran skače u more i očekuje da djevojke skoče za njim. Niti jednoj se ne da i ostavljaju ga samog u moru. To si i zaslužio Gorane, preglup si danas. 

Epizoda 10: Krivo je more

Nakon brodića, Goran vodi djevojke u zabavni park, i nikom nije zabavno. Aleksandru je odveo na vrtuljak i ona se vraća zaljubljena. Što god da je Goran gore napravio, upalilo je. Aleksandra napreduje iz statista u sporednu ulogu, ali i dalje o njoj znam samo da je visoka. Nakon tjedan dana na moru djevojke se vraćaju nazad u vilu, a Gospodin Savršeni vodi Ivu na Obonjan. Dok se Goran i Iva bućkaju u moru, ona mu daje narukvicu koju je ovo ljeto našla u moru.

Iva: Uzmi ovu narukvicu, ovo je sudbina. 
Goran: Hvala ti što mi daješ nečije smeće. 

Nadam se da će se osoba koja je izgubila ovu sudbinsku narukvicu javiti produkciji i tražiti je natrag. U kući djevojke komentiraju je li im Iva konkurencija. 

Hana pred svima: Sve ste vi lijepe, ali meni nitko nije konkurencija. 

U kuću ulazi misteriozna Vanesa koja kaže da je Goranova bolja polovica. Zapravo je Vanesa Goranova rodica i došla je da vidi kakve su Goranove cure. Grozno, RTL. Vanesa uzima komentatoricu Nandi sa strane na ispitivanje i bezuvjetno joj vjeruje. Nandi svaku priču završava s: “Ova ti je ovakva, ona ti je onakva, ali neću spominjati imena”. Vanesa prijeti djevojkama da će sve ispričati Goranu. Vanesa, nebitna si. 

Na Obonjanu Ivi i Goranu je divno i krasno. Napisala bih nešto više o tome, ali bilo je toliko dosadno da sam vjerojatno prala suđe dok sam to gledala. Manje dosadan dio večeri je bio kad se Iva nije htjela poljubiti s Goranom jer, eto, što će joj baba reći o njenom ljubljenju na televiziji. Iva, prebaci babi na turske sapunice, neće ni skužiti razliku.

Goran je razočaran što se Iva odbila poljubiti s njim radi babe i pita se radi li Iva sve stvari u životu radi sebe ili radi drugih. Ivi se nije ugodno ljubiti na kameri jer je odlučila ispuniti sva očekivanja tradicionalnog hrvatskog društva koja su, prema njoj, nametnuta ženama. Jedno od njih je očigledno ne ljubiti se pred kamerom. Što ti, Klara, kažeš na ovo?

Epizoda 11: Televisa presenta

Ovo je moja najdraža epizoda dosad iz više razloga: konji, traume iz djetinjstva, mehanički bik, Hanu opet nitko ne voli jer je lijepa. 

Goran poziva djevojke na grupni spoj: Daisy, Aleksandra, Anezi, Gabrijela i Klara. Djevojke idu na imanje s konjima. Goran konje zove konjevi. Hana je tužni mops i nije sretna što ne ide. Goran, koji izgleda kao patrón Bruno Mezenga na konju, kaže djevojkama: “Izađite iz comfort zone”.

Klara se boji konja, ali ipak čisti njihova govna. Goran organizira igru za djevojke, ovaj put moraju bacati potkove na štap. Hoće li za nagradu biti zaključane 7 minuta s Goranom u ormaru ili će napokon dobiti bijelu tehniku? Klara pobjeđuje, nada se ručku, ali za nagradu dobija jahanje konja. Život je nekad zaista okrutan. 

Dok Klara i Goran jašu, djevojke peku hamburgere. Gabrijela je svi mi na roštilju: Jedan sam hamburger pojela radi degustacije, a drugi radi gladi. (Gabrijela otkopčava hlače.) Goran zove Daisy nasamo da podijele hamburger. Gabrijela od muke uzima treći hamburger. Daisy s Goranom dijeli kako je odrasla s bakom. Iako je to jako željela ići na jahanje kao dijete, majka ju je odvela tek kad je Daisy odrasla i postala fotografkinja.

Daisy o majci: Odvela me na jahanje samo da je fotografiram na konju za Instagram. 

Uf, ovo je stvarno tužno. Ta žena ne zaslužuje followere. Poslije ručka djevojke idu na mehaničkog bika, napokon susramlje kojem se radujem.

U kući, Nandi je svjesna da je ona Gospodinu Savršenom samo Drago Ćosić i da je ovo vjerojatno njezina posljednja ceremonija ruža. Nandi, nedostajat ćeš nam, tko će sad verbalizirati ono što gledamo? Hana pokušava razgovarati s Ivom. 

Hana: Ti si se jako pobahatila. Gabrijela je kriva. 
Iva (pokušava čitati knjigu): Čula sam da si govorila užasno ružne stvari o meni. 
Hana: Nisu bile toliko ružne. 

Hana prije tri dana: Iva je sotona. 

Hana je najbolji primjer što se dogodi ljudima koji završe u reality showu, izolirani od stvarnog svijeta i bliskih ljudi. Usto, ne zaboravimo da Hana ima samo 21 godinu, pa skoro da je još u pubertetu! Hana, možeš ti i bolje.

Epizoda 12: Rat dviju ruža

Na početku epizode montaža nas priprema da mrzimo Gabrijelu. Neću mrziti Gabrijelu. Ako ona ode, o čemu ću pisati? Gabrijela govori Goranu da je Hana zapravo zlica i da nije iskrena. 

Goran: Jesi li ti iskrena?
Gabrijela: Sad ću biti bezobrazna iskrena. Ne sviđaš mi se i nisi moj tip. 
Goran: Nisi to govorila prošlu noć. 

Produkcija je narajcala Hanu i Gabrijelu jednu protiv druge. Jedva čekam taj hate sex. I dok se meni čini da gledam Jerry Springera, Goran i Aleksandra su u jacuzziju. Ako pratite američkog Bachelora znate da je jacuzzi svetinja i tko završi u jacuzziju vjerojatno će dogurati daleko. Ja Aleksandru proglašavam pobjednicom jer se neženja ne safta s bilo kim. Aleksandra i Goran se malo ljube, a malo pričaju o nervnim slomovima koje se događaju u kući.

RTL nam je pak otkrio da se djevojke za ceremoniju ruža ne pripremaju same. Šminkerica pita Ivu je li uzbuđena zbog večeras. (MOLIM?!) RTL je srušio četvrti zid, a ja kao da sam ponovo otkrila da Djed Mraz ne postoji. Blaće dolazi (jeste li i vi zaboravili na nju?) i objašnjava što znači bijela ruža. Kakva sad crna bijela ruža? RTL, ne izmišljaj. Djevojka koja dobije bijelu ružu će morati isplanirati spoj za Gorana. Gabrijela bi isplanirala nešto s hranom i natjecanjem, Klara bi bilo što samo da je bez životinja i klapa. Već vam ide bolje nego RTL-u. Nadam se bilo kojem spoju, samo bez sporta molim vas. Može biti i gledanje serija. Svi parovi koje ja znam jedino to i rade. 

Goran dolazi nazdraviti s djevojkama, Gabrijela ležećki pije u toaleti. Gabrijela, osuđujem te za mnogo toga, ali nekad me pozitivno iznenadiš. Iva odvlači Gorana na stranu, te mu ponovo objašnjava što bi selo reklo da ga je poljubila. Ne zna on, on je iz Berlina. Aleksandra i Goran se ponovo ljube, Beyonce svira, Goran kaže da si čitaju misli, je li Aleksandra favorit?

Hana Kleopatra dolazi i priča Goranu o nepravdi koju je doživjela. Hana kao prvašić, a Goran kao učitelj. Poslije Goran razgovara s Nandi. Nandi kao pop, a Goran kao na tečaju za zaručnike. Klara kaže: “Nandi kad priča kao da čita iz Biblije, meni je sve to komplicirano.” Evanđelje po Nandi. 

Ceremonija ruže počinje, sve žene drhte, jer je užasno hladno. Dajte ženama jakne! Blaće nešto priča o ružama: “Matematiku ostavljam vama”. Antonija, samo to ne! Iva i Klara ruže već imaju. Prva ruža ide Aleksandri, potom Nandi (hvala produkciji!), onda Anezi, pa Daisy i ne-negativka Hana. Gabrijela se ostaje sama tresti na stepenicama. Ostala je samo bijela ruža i Goran kaže da je Gabi ne može dobiti. Traži od Ive da mu da svoju ružu, nju daje Gabi, a Ivi daje bijelu ružu. Nadam se da me pratite. Dakle, danas nitko nije ispao. Zašto ja ovo pobožno pratim 4 dana u tjednu RTL? Grozan cliffhanger. 

Prognoza

Nakon 3 tjedna ove torture došla sam do zaključka:

Iva: Nije tu da nađe prijateljice, već muža.
Anezi: Nije tu da nađe muža, nego hoće li ta pjevačka karijera?
Hana: Nije tu radi karijere, već da je mrze sve žene. 
Gabrijela: Ispred kamere Rambo, iza kamere pahuljica.
Klara: Još jedan reality show koji joj je bio usput do Širokog Brijega.
Aleksandra: Došla kao statist, dobila koju liniju. 
Daisy: Došla kao tehnička podrška, dobila ružu prvog dojma.
Nandi: Nitko ne zna zašto je tu, ali nemojte nam oduzeti Nandi.