"Mister Heartbreak" prvi je u nizu iz serije tekstova o albumima koji su zaobiđeni jer:

- su nastali na krivom mjestu i/ili u krivo vrijeme

- iako su opskurni, pružili su inspiraciju i ideje drugim glazbenicima

- ih kritika nije voljela

- su ostali albumi istog izvođača bili popularniji

- su bili ispred svog vremena i stoga neprihvaćeni/neshvaćeni

- nisu imali sreće

Popis pjesama:

  1. "Sharkey's Day" – 7:41
  2. "Langue d'Amour" – 6:12
  3. "Gravity's Angel" – 6:02 
  4. "Kokoku" – 7:03
  5. "Excellent Birds" – 3:12
  6. "Blue Lagoon" – 7:03
  7. "Sharkey's Night" – 2:29

Izdavač:

Warner Bros.

Datum izdanja: 

14. veljače 1983. Laurie Anderson je poznata po ironiji, pa stoga ne čudi što je baš na Valentinovo izdala album pod nazivom "Mister Heartbreak".

Osvrt u jednoj rečenici: 

Album je uspješno spojio minimalizam pod utjecajem Philipa Glassa sa avangardnim pogledom na pop glazbu uz uvrnute tekstove post-beat generacije.

Tko je pomagao: 

Thomas Pynchon – hommage na pjesmi "Gravity's Angel"

Još uvijek nitko ne zna tko je zapravo Thomas Pynchon, ali Laurie je putem pisama uspjela stupiti u kontakt s njim. Prvotna ideja je bila snimiti operu po njegovoj knjizi "Gravity's Rainbow", ali odgovor Pynchona je bio "možeš, ali smiješ korisiti samo bendžo".

Peter Gabriel – duet na pjesmi "Excellent Birds"

"I am a huge fan of Peter Gabriel, and especially of what he does in the low end – it’s so beautiful how he can organize what’s going on down there – but we could never agree on what a bassline was." (Laurie o Peteru)

Samo 48 sati prije nego je izdao "So", Peter Gabriel je istu pjesmu, ali malo dorađenu i pod nazivom "This Is The Picture (Excellent Birds)" uključio na album. Također, Brian Eno je 2001. godine treću verziju pjesme objavio pod nazivom "Like Pictures Part 2" na albumu "Drawn From Life" (s njemačkim kompozitorom Peter Schwalmom).

William S. Burroughs – vokal na pjesmi "Sharkey's Night"

Iako je tekst pjesme napisala Laurie, očite su reference na cut-up tehniku kojom se proslavio Burroughs (Hey sport. You connect the dots. You pick up the pieces.).

Zašto?

"Problem s prototipovima je da najčešće ne funkcioniraju." Prototip pop albuma budućnosti? Možda.

Laurie je s pjesmom "O Superman" samo par godina ranije (1981.) postigla neočekivani uspjeh. Pjesma je bila hit te je ubrzo dosegla #2 na britanskoj ljestvici singlova. Osim što je predvidjela napad na blizance New Yorka (Here come the planes/They're American planes/So hold me, Mom, in your long arms/Your petrochemical arms/Your military arms/In your electronic arms), pjesmom je otvorila put svim onim (groznim?) pop hitovima 21. stoljeća koji  koriste vokoder bez ikakve mjere.

Mister Heartbreak je album s kojim se Laurie najviše približila mainstreamu. Iako je okupila fascinantne suradnike kao što su Adrian Belew (King Crimson), Anton Fier (The Feelies), Nile Rodgers (Chic) te već prije spomenutog Petera Gabriela, album je dosegao samo #60 na američkoj ljestvici. Smisao prototipa popa ionako nije komercijalni uspjeh već koliko se uspješno album nosi s protekom vremena, a nakon 34 godine zvuči svježije i manje retro od mnogih albuma koji trenutno vladaju ljestvicama.

Početkom 80ih godina kako političkim tako i društvenim životom vladali su Reagan i Thatcher. Možda baš zbog toga Laurie istražuje na "Mister Heartbreaku" postmoderni život u stilu konverzacije raznih likova, ali sa svojim tipičnim surealnim pristupom.

Deep in the heart of darkest America. Home of the brave.

Ha! Ha! Ha! You've already paid for this.

Vrlo rijetko Laurie zapjeva na albumu, ali njen način naglašavanja pojedinih riječi iznimno je muzikalan i precizno određuje atmosferu svake strofe. Glavni protagonist albuma je mistični Sharkey koji traga za osnovnim elementima prirode, ali nakon toga... E to je ipak na slušatelju da sam za sebe zaključi.

And Sharkey says: I turn around, it's fear.

I turn around again, and it's love.

Nobody knows me. Nobody knows my name.

Na ostalim pjesmama teme su razne – od razgovora Eve sa zmijom ("Langue D'Amour") do priče o Ishmaelu na pustom otoku ("Blue Lagoon"). Naravno, osim dvije pjesame o Sharkeyju, vrhunac albuma je defitivno posveta Pynchonu na pjesmi "Gravity's Angel".

You can dance. You can make me laugh. You've got x-ray eyes.

You know how to sing. You're a diplomat. You've got it all.

Everybody loves you.

Nadaleko je poznata rečenica Briana Enoa "Svi koji su kupili jedan od 30.000 albuma Velvet Undergrounda osnovali su bend". "Mister Heartbreak" također nije ostvario značajan komercijalni uspjeh, kao ni većina albuma njenog životnog partnera Loua Reeda, ali uvjeren sam da je ovaj album bio zvučna kulisa soba St. Vincent ili Björk u njihovim teen danima, što je i više nego dovoljno da se svrsta u kategoriju protopop albuma.

Na koga je album utjecao?

St Vincent, Björk, Stereolab, tUnE-yArDs, The Knife

Pogledati/poslušati?

Laurie Anderson - Sharkey's Day

Peter Gabriel & Laurie Anderson - This is the Picture (Excellent Birds)